Lohta leipää, lohta leipää!


Oheinen kirjoitus on Veikko Lukan tekstiä jossakin paikallislehdessä – ehkä Tervareitissä? Etsintäkuulutus: onko sinulla Martti Kesäniemen ottamia valokuvia Laitasaaresta/laitasaarelaisista? Jos on, skannaisimme ne mieluusti talteen. Mm. tätä lohikuvaa ei enää Ähkylästä löydy. Klikkaa kuvaa suuremmaksi!

Vanhan sananparren mukaan Muhoksen kirkonkellot soivat ennen: lohta leipää, lohta leipää! Tuo aikakausi päättyi Oulujoen kahlitsemiseen ja voimalaitosten rakentamiseen. Lohenkalastuksesta on enää muistot ja vanhemman sukupolven kertomukset jäljellä.

Jotta Oulujokivarresta kerrottavat kalajutut eivät jäisi yksin uskon varaan, julkaistaan ohessa kuva tiettävästi suurimmasta Oulujoesta koskaan saadusta lohesta. Valokuvan on ottanut Muhoksen Laitasaaressa asuva maanviljelijä Martti Kesäniemi.

Lohen sai nuotalla Vienan Karjalasta syntyisin ollut Homa Kotkansalo (ent. Sergejev, sai Suomen kansalaisuuden 1935, s. 14.3.1881 Kiestinki Kokkosalmi, k. 30.3.1944 Oulu), joka asui perheineen samassa pihassa kuin Kesäniemikin. Lohi saatiin vuonna 1928 Päivärinteen lähellä Siliänrannan apajalta. Kuvassa suurta kalaa kannattelevat olkapäillään Kotkansalon pojat Iivo (s. 7.7.1921 Kiestinki, k. katosi sodassa 22.1.1940 Pitkäranta Impilahti) ja Boris (s. 24.7.1914, k. 20.12.2001 Kemi). Lohen paino oli 32,6 kiloa, mutta pituus ei ole tiedossa. Sitä oli kuitenkin niin paljon, että nuorempi pojista tarvitsi laatikon alleen, ettei lohen pyrstö olisi maata viistänyt. Lohi myytiin Ouluun.

Kylän ainoa kamera sattui tuolloin olemaan juuri Martti Kesäniemellä, joka toimi pitkään paikallisena valokuvaajana häissä, hautajaisissa ja muissakin tapahtumissa. Niinpä saaliista saatiin kuva jälkipolvillekin. Kameran kuvakoko oli 9 x 12 cm ja filmin asemesta käytettiin lasilevyä.

Kesäniemi kehitti itse kaikki valokuvansa. Varsinaista laboratoriota ei ollut, vaan se tehtiin tarvittaessa kamarista ikkunat pimentämällä tai vaikkapa pimeästä perunakellarista, joten kuvan valmistus tapahtui hyvin hankalissa olosuhteissa. Muistaapa Kesäniemi valmistaneensa Paltamon Melalahden koulukuvat koulun saunassa heti kuvauksen jälkeen. Todellista pikapalvelua siihen aikaan!

Vanha valokuva palauttaa Kesäniemen mieliin Oulujoen entisen kalarunsauden. Lohet hyppelivät pinnalle kuin kiviä olisi molskautettu veteen vähän väliä.

Kesäniemi sanoo ihmettelevänsä vieläkin, ettei lohta pyydetty niin ahkerasti kuin nyt tapahtuisi. Syyksi hän arveli talonpoikien muut työt, jotka veivät lähes kaiken ajan sekä rahattomuuden, minkä takia ei ollut varaa hankkia kunnon pyyntivälineitä.

Kesäniemi ei myös uskonut väitteisiin, jonka mukaa lohi olisi ollut niin yleistä ruokapöydässä, että siihen olisi jopa kyllästynyt. Asia saattoi patoisäntien kohdalla aikaisemmin olla niin, mutta myöhemmin lohet vaihdettiin rahaksi Oulussa.

Homa Kotkansalo oli Vienan rykmentin II pataljoonan komentajakapteeni. Pataljoona järjestetiin Sohjanassa ja siirrettiin Kokkosalmelle. Ks. Karjalan vapaussota ja taistelu Kokkosalmesta.


Yksi vastaus artikkeliin “Lohta leipää, lohta leipää!”

  1. Enpä ole ennen nähnyt moista vonkaletta..