Joulukalenteri – Hyvää joulua


24.12. Aatami ja Eeva

Pakkanen tietää pakkasia toukokuussa.

Joulutöiden muistilista Kotiliesi-lehdestä vuodelta 1925

  • 24.12. joulupuuron valmistus uunissa, laatikoiden paistaminen, joulukuusen koristaminen, hautausmaalla käynti, edellisenä päivänä keitetyn joulukinkun paistaminen, joulusauna, kotieläinten muistaminen, ruokapöydän koristaminen, töiden lopettaminen.

Ennen kuin jouluaaton pimeys ja hiljaisuus laskeutuu yli maan, on kaikki työt lopetettava. Jokainen koti noudattakoon joulunvietossa omia perinnäistapojansa ja vaalikoon niitä kalliina aarteena menneiltä sukupolvilta. Ainoastaan yksi ainoa olkoon yhteistä kaikille; joulurauha ja pyhälepo.

25.12. Joulu

Päivä isännän puolelle eli pitenee jo kukonaskeleella. Tuuli ja sade ennustavat katovuotta, leuto joulu kylmää juhannusta ja pakkasjoulu lämmintä juhannusta. Jouluyön tähtitaivas on hyvän sieni- ja marjavuoden merkki. Tuleva puoliso näkyy keskiyöllä peilissä. Syötävä ja juotava tulevan vuoden onneksi ja jätettävä ruoka yöksi pöytään haltijoita ja vainajia varten. Nopealla paluulla joulukirkosta varmistetaan hyvä vuosi.

26.12. Tapani

Aamuvarhaisella naapurin sauna lämpiämään. Naista ei saa kohdata ensimmäiseksi. Opetetaan hevosia juoksemaan ja ajellaan kylillä hupailemassa.

Kalevi L muistelee joulun valmistelua ja viettoa kotonaan 40-50 -luvulla:

Muistan lapsuusajasta että joulu oli aina kovien pakkasten ja lumikinosten aikaa. Tähdet ja kuu loistivat kirkkaimmillaan. Jouluun tähdättiin jo kesällä kun hankittiin sianporsas kasvamaan. Porsas kasvoi noin puolessa vuodessa teurastuskuntoon ja joulunalusviikolla se sitten teurastettiin ja silavat suolattiin puusaaviin talven ruoaksi. Kinkut paistettiin leivinuunissa jouluateriaksi. Silloin ei kauppojen varastoon kuuluneet kinkut.

Joulun lähestyessä äitini ja sisareni aloittivat leipomisen. Leivottiin joululimput ja tortut, piparit sekä nisupukit. Nisupukilla oli rusinasilmät jotka syötiin ensin. Nisupukki syötiin aina jouluaamuna ja se maistui hyvälle. Myös riisipuuro, lanttulaatikko ja lipeäkala olivat jouluruokina.

Joulusiivous tehtiin perusteellisesti. Sänkyjen patjoihin vaihdettiin uudet oljet. Olkipatjat olivat käytössä hyvät, tuoksuivat ja antoivat makoisat unet.

Aattona haettiin joulukuusi metsästä. Kuusi koristeltiin kynttilöillä ja paperipäällisillä kompiaisilla ja kultalangoilla. Myös eri maiden liput olivat koristeita ja latvassa komeili tähti.

Joulusaunan lämmitys aloitettiin jo päivällä. Sauna sijaitsi jokirannalla ja se oli savusauna. Saunan lämmitys oli taitolaji. Kun suuren kivikasan sai lämmitettyä kuumaksi niin löylyä riitti suurelle kävijämäärälle.

Joulupukin tulo oli suurin este saunassa oleiluun. Joskus pukki ehti viskata paketit kuusen juurelle sauna-aikana ja se harmitti kovasti.

Saunan jälkeen syötiin jouluateria ja avattiin lahjapaketit. Paketeissa oli yleensä itse valmistettuja villasukkia, vanttuita, karamelleja ja jonkinlaisia pelejä ja kortteja.

Myöskään kotieläimiä ei unohdettu jouluna. Niille tarjottiin ylimääräiset ruuat, lampaat saivat lehtikerppuja jotka oli kesällä sitä varten tehty ja hevoset saivat kauraa ja leipäpalaset.

Jouluaattona ei voinut kovin pitkään valvoa, kun piti herätä aikaisin aamulla kirkkoon. Joulukirkko alkoi aamuseitsemältä, isä valjasti hevosen ja haali perheensä kyytiin. Ajettiin jokitietä aamuhämärissä kirkon rantaan johon oli matkaa nelisen kilometriä. Muiden talojen hevosia oli jo rannalla puihin sidottuna heiniä syömässä.

Muhoksen kirkko lämpesi siihen aikaan puilla lämmitettävillä kahdella rautaisilla uuneilla. Muistan kun istuttiin lähellä uuneja, niin saarnan aikana viimeistään nukahdin uunin lämmössä. Jouluvirteen sitä kuitenkin heräsi.

Kirkosta lähdettäessä oli kilpa-ajo laitasaarelaisten kesken. Muistaakseni Määtänkylän hevoset olivat voittamattomia. Joulupäivä vietettiin kotona ja kylään ei silloin saanut mennä. Tapaninpäivänä entiset leikit jatkuivat naapurien lasten kanssa. Tapanin viettoon kuului myös hevosajelu.


6 vastausta artikkeliin “Joulukalenteri – Hyvää joulua”

  1. Hyvää Joulua Kaikille Laitasaari blokin lukijoille.

  2. Moro!
    Kiitos Väinölle ja Laitasaari blogin ylläpitäjille myös iso kiitos.Teette arvokasta työtä ja olette antaneet monelle suuria elämyksiä,kuten itselleni tänään kun katselin omaa Pappani pienenä veljensä kanssa valokuvassa.Hyvää Joulua myös omasta puolestani kaikille.
    T.Pete

    • Hyvää Joulua minultakin blogin lukijoille ja Hyvää Uutta Vuotta varsinkin Soljalle ja Sarille toimivasta selvitystyöstä talojen kohdalla ,hyvin toimii talosivut ja kuvat.
      t.jukka

  3. Jouluaamun hiljaisuudessa blogia lukiessa tulee mieleen, että mitähän niin rakasta tunnetta jää joulusta nykyajan lapselle kuin jäi esimerkiksi puhtaiden uusien olkien tuoksusta ja niillä nukkumisesta, kodin lämmöstä ja turvallisuudesta, kaikesta hyvästä vaatimattomuudessaan!! Niitä muistoja ei voi eikä tarvitse tieteellisesti ja tilastoilla todistella.
    Kiitos blogin perustajille ja ylläpitäjille ja kaikille.. joulun ja uudenvuoden toivotuksin !!

  4. Hyvää Joulupäivän iltaa kaikille lukijoillemme. Tätä projektia on ollut todella antoisaa tehdä. En olisi koskaan uskonut, että tästä tulisi näin mielenkiintoinen asia elämässäni. Suuri kiitos monelle ihmiselle auttamisessa :) Tämä projekti on ainutlaatuinen. Voitteko esim. kuvitella että tapasin facebookissa kaukaisen sukulaiseni ja hänen juurensa tulevat Laitasaareen ja Vainiokankaassa ovat asuneet hänen sukulaisensa. Tapasin hänet niin, että linkitin tämän Laitasaari blogin juttuja sinne naamakirjaan sellaiseen sukututkimusryhmään, jossa on amerikkalaisia joiden esi-isät ovat Suomesta. Todella moni siellä on laitasaarelaisten jälkeläisiä. Keräsiä, Moilaisia jne. Tämä henkilö sitten lähestyi minua kysellen omista Keränen juuristaan Laitasaaresta. Asiaa tutkittiin ja hutkittiin nämä Joulun pyhät ja juuret löytyivät. Sain upeita kuvia ja artikkeli asiasta on tulossa blogiin julkaistavaksi. Heikkisen Osmo voisi olla tuolloin kuulolla, sillä siinä jutussa on sinulle mielenkiintoisia ihmisiä.

    Mukavaa Joulupäivää ja Tapaninpäivää kaikille!

  5. Solja kiittää myös terveisistä! Tarkistin blogin lukijamäärät – kävijöitä yhteensä koko ajalta 39.720, sivukatseluja 206.851, kuukaudessa blogissa käy n. 5.500 lukijaa – joka päivä n. 180. Yhdyn Sarin kommenttiin – aika uskomaton on tämä matka ollut jonka noin vuosi sitten aloitimme – ja sekin miten kaikki alkunsa sai. Elämässä ei tapahdu mitään tarkoituksetta, uskon niin. Muunmuassa sitä mietin tänään joulukirkossa Laitasaaren rukoushuoneella. Jokainen ihminen on laulun arvoinen – myös tarinan arvoinen – moni jo ammoin unohtunut on tullut muistetuksi. Suvut kietoutuvat Laitasaaressa toisiinsa ainutlaatuisella tavalla. Mitä enemmän tutkimme, sen selvemmäksi asia käy.

    P.S. Laitasaaren joulukalenteri jatkuu Nuuttiin saakka, eli vielä on tulossa muisteluja entisajan jouluista – lämmin kiitos kaikille muistojensa lähettäjille! – – ja ensi juhannuksena on muuten upea sää!