Kuvassa puolukanpoimijan Maria-vaimo
Ote pöytäkirjasta, tehty lakimääräisissä Kihlakunnan syyskäräjissä Muhoksen pitäjän käräjäkunnassa Oulun tuomiokuntaa Walkolan maalla Muhoksen kylässä vuonna 1880 Lokakuun 29. päivä § 115
Luvattomasta marjojenpoimimisesta on Metsänvahti Jaako Aitamurto Laitasaaren kylästä näihin käräjiin haastanut Itsellismiehen Antti Lassinpoika Keräsen samasta kylästä, ja kun tämä asia nyt tutkittavaksi otettiin, tulivat asianosaiset molemmin puolin itse saapuville.
Kantaja lausui, että hän kontrahdin mukaan Maaliskuun 20. päivästä 1876 on yksin oikeutettu Perttusen maan metsäsaralla Oulunjoen pohjoispuolella poimimaan marjoja sekä hyväksensä käyttämään kuivat puut, vaan kun vastaaja viime Syyskuun lopulla eli Lokakuun alussa on luvattomasti samalta metsäsaralta poiminut puoloja ja polttanut metsässä puuta, niin vaati kantaja nyt vastaajan velvoittamista palkitsemaan hänelle kahdesta kymmenestä kapasta puoloja, kahdeksan kymmenen pennin jälkeen kapalta, eli yhteensä kuusitoista markkaa, sekä polttamistansa puista oikeuden tutkinnon mukaan, sekä myöskin palkitsemaan kantajan kulungit asiassa ollen mainittu kontrahti näin kuuluva…
Anton Erlin
Asiaa oli jo yritetty käsitellä kuusi päivää aiemmin eli 23. lokakuuta, mutta tuolloin kantaja oli oikeudesta poissa, vastaaja eli puolukoita luvattomasti poiminut Keränen oli kyllä paikalla. Merkittiin, että koska vastaajalla ei ollut asiaan muistuttamista se jätettiin sikseen.
Ikävä kyllä käräjäkirjan loppuosa puuttuu, eli arvoitukseksi jäänee, joutuiko itsellismies Antti Lassinpoika maksamaan sakot poimimistaan puolukoista ja polttamistaan puista vai annettiinko armon käydä oikeudesta.
Oletettavasti asia raukesi – olihan Antti Keränen, myöhemmin Holapan no 51 torppari, muuttanut Laitasaaren melko vast’ikään. Ehkä hän ei tiennyt vielä mikä metsäkappale oli kenenkin puolukanpoiminta-aluetta.
Tämä tarina on ajalta ennen jokamiehenoikeuksia! 1
- Holapan talon arkisto, Toivo Holappa ↩
3 vastausta artikkeliin “Puolukanpoiminnasta käräjille”
Milloin lienee jokamiehenoikeus laki tullut? Muistan kun erään innokkaan mesimarjan poimijan ylitse ammuttiin varoituslaukauksia 60-luvulla. Poimija muuten kävi vielä 90-vuotiaana hillassa.
Artikkelissa on linkki jokamiehenoikeuksiin. Varsinaista lakia ei ole vaan toiset lait rajaavat oikeuksia. Jos yksi kappa on 4,58 litraa, 20 kappaa puolukoita olisi 91,6 litraa?
Jokamiehenoikeudet saivat alkunsa sata vuotta sitten – luepa lisää tästä https://www.aarrelehti.fi/jutut/artikkeli-1.1174869