Pekka Similän (Armas Pietari, s. 1892) äiti Greta Heikintytär Similä (s. 1858) muutti Tyrnävältä Apajaan no 38 emännöitsijäksi. Apaja oli silloin kestikievarina. Talon emäntä oli sairastunut, joten apu oli tarpeen. Gretan äiti oli Inkalan tyttäriä naapurista.
Apajan isäntä Pekka Juhonpoika Apaja (alk. Rahko, s. 1849) jäi leskeksi vuonna 1891. Leskimies Pekka sekä lapset Mari, Lippa, Katri ja Jussi asuivat taloa. Greta oli Pekka Apajan kanssa kihloissa, mutta he eivät koskaan avioituneet.
Greta muutti lapsineen pieneen mökkiin Apajan kotikankaalle Siekkisen no 52 maille. Hän kutoi siellä mattoja. Greta möi mökin ja muutti nykypaikalle Similään, kauppakirjat oli tehty vuonna 1916. Tämän vanhan Similän rakensi alun perin Pekka Tomperi (s. 1884, perheen tiedot Halkovaarassa no 47). Pekka Tomperi oli Laitasaaren meijerillä masinistina.
Gretan poika Pekka laajensi rakennusta rakentamalla kamarin sekä navetan vuonna 1926. Hän oli silloin jo aviossa Lyydia Kinnusen (s. 1888) kanssa. Lydian vanhemmat olivat Heikki Kaarlenpoika Kinnunen (s. 8.6.1848 Muhos, Perukka Kinnunen no 28) ja torpparin tytär Anna Kaisa Juhontytär Rautio (s. 8.5.1850 Muhos). Perhe asui Muhoksen Lehtoselällä Ojala-nimisessä talossa. Lyydian sisaruksia olivat Janne (s. 1878), Heikki (s. 1880), Antti (s. 1883) ja Jaako (s. 1886) Kinnunen. Lyydian äiti kuoli synnytykseen tyttären ollessa 4-vuotias.
Lyydian isä Heikki meni uusiin naimisiin. Heikin uudella vaimolla oli yksi poika, uudesta aviosta ei syntynyt yhteisiä lapsia.
Lyydia oli Nykyrissä lapsenvahtina ja muutti rippi-iässä Valkolaan. Hän paimensi lampaita Kirkkosaaressa ja oli myöhemmin Oulujoella piikana useissa taloissa. Pekka ajoi kievarikyytiä Kinnulasta no 9 Juurukseen ja sillä tavoin he tapasivat. Pariskunta vihittiin vuonna 1916.
Pekka Similän tyttären Hiljan ja puolisonsa Veikko Puustin mökin siirsi Inkalan no 38 poika Tauno Kosunen Rovalta nykypaikalleen.
Pekan pojan Kaarlon ja puolisonsa Rauha Similän mökki siirrettiin auton lavalla samaisen Taunon mailta Inkalasta. Rakennus oli toiminut aiemmin riihenä. Haapalahden Väinö hoiti kuljetuksen.
Kaarlo oli autokoulussa Siepon no 20 veljeksien kanssa. Hän ajoi 16 vuoden ajan Toppilan Mallasjuoman autolla tavaraa Laitasaaren kauppoihin Väinö Henrik Sukasen kanssa.
Väiskä muisteli olleensa 16-vuotiaana apumiehenä Kalle Similän ajamassa Toppilan Mallasjuoman autossa ja Lohelan kauppaankin oli juomia toimitettu Vaalan reitin varrella. Sodan jälkeen Väiskällä oli sodankäynyt kuormuri, jolla joskus jotakin toimituksia saattoi olla Lohelan kaupalle. Enimmäkseen ajot olivat Kuusamon suunnasta puutavaraa ja Pikkaralasta soraa rakennuksille. 1
– tädeiltään Hiljalta ja Raililta muistiin merkinnyt Kaarlon poika Reino Similä
- Seppo Sukanen, kommentti sivustolla 15.5.2012 ↩
Yksi vastaus artikkeliin “Similät Siekkisen mailla”
Kiitos Reino Similä tästä. Tämäkin kirjoitus, niinkuin ylipäätään blogin tapahtumia ja ihmissuhteita selventävät faktatiedot ja muistelmat auttavat ”mielellistämään” omaa ja toisten elämää. Näin minä ajattelen.
t. Lahja Holma