Saimme tänään Pentti Lohelalta Laitasaari-Seuran kokouksessa Parviaisten sukukirjan, jossa kerrotaan parin sivun verran Juuso eli Jooseppi Parviaisesta, joka Pudasjärven Jurmusta muutti Laitasaareen lehmineen, vaimoineen ja usean lapsen kanssa. Juuso oli itse rakentanut kaksi lauttaa joilla teki muuton. Juusolla oli onni matkassa, mutta toisen lautan perämiehellä ei, sillä hänen lauttansa meni kappaleiksi ja perämies hukkui.
Kirjassa on myös hauska tarina siitä, kun Laitasaareen perustettiin kansakoulua. Koulun rakentamispäätös nimittäin ratkaistiin erään Juuso Ähkysen tunnustuksella, joka meni näin:
Eräs henkilö kylää kiertämällä on siihen hakenut vastustajia ja semmoistenkin nimet on valtakirjan alle pantu, jotka eivät itse ole ollut saapuvilla valtakirjaan antaissa ja kun sitä paitsi valtakirjan antajia on luuloteltu, että Laitasaaren koulu kyläläisten yksistään rakennettava ja ylläpidettävä.
Tämän tarinan Parviaiset ovat löytäneet Muhoksen historiakirjasta. Luultavasti kyse on samasta Juuso Parviaisesta eli Ähkysestä.
Tämän luettuani jäin miettimään mistä koulusta voisi olla kyse. Parviaisten kirja tietää kertoa, että Juuson perheen muuttopäivä oli 3.11.1875 (toki lauttamatkaa ei tuolloin voitu tehdä jokien ollessa jäässä). Tiedossani on, että Huovilan koulu on perustettu 27.12.1909 ja Laitasaaren koulu sitä ennen v. 1887 Inkalan maille nykyisen Rantatien varrelle. Tuntuisi luontevalta, että Ähkysen Juuso olisi nimenomaan Laitasaaren koulun perustamisasialla ollut. Nimittäin Ähkysen tilasta on jaettu Inkalan tilakin.
Näin ollen Juuson oma valtakirja hylättiin ja Laitasaaren koulun kannattajat voittivat niukin naukin 1 ja 5/8 manttaalin äänten enemmistöllä. Näin siis saatiin koulun perustamispäätös aikaiseksi Juuso Ähkysen tunnustuksella, että oli mm. väärennetty asiakirjoja sekä vääristelty asiaa muutenkin.
Osa Ähkysistä on sittemmin muuttanut sukunimensä Konnuksi, Konnun tilalle no 31 muutettuaan. Nimenhän voisi vaihtaa takaisin alkuperäiseen vuoden 1548 muotoon Eckyinen
Parviaiset ja Konnut ovat solmineet ainakin kaksi avioliittoa ja sukunimikin Muhoksella muuttui Ähkysestä Konnuksi. 1
- Ne niemet ja vaarat, Pudasjärven ja Taivalkosken Parviaisten sukua, s. 102 ↩