Ajelin tuossa iltapäivällä Ylikiimingistä Laitasaareen ja poikkesin tullessa Laitakankaalla, kun tiesin siellä olevan parikin vanhahkoa taloa. No toisen löysin ja siitä olenkin kuvan jo laittanut talon sivulle Rek 31:24 eli lohkottu Kontu 31:stä. Nimesin talon Karppiseksi, mutta tunnistaako kukaan mikä oikeasti talon nimi on? Laitakankaallahan on myös yksi kivikautinen asuinpaikka.
Sitä toista taloa en siis löydänyt ja syy olikin se, että olisi pitänyt mennä aiemmin jo samaan suuntaan kääntyvälle Korteselkään eli talo on Korteselkä nimeltään. Kun tätä paikkaa etsiskelin kansalaisenkarttapaikasta, niin huomasin, että siellä suunnalla on erikoisia nimiä paikoille: Kopsankarjala, Kestinkarjala sekä Rovastinkarjala. Onko kukaan kuullut näistä perinnetietoja?
Kopsa -sana esiintyy vienanlaisessa varsinaiskarjalan kielessä ja Uhtualla se tarkoittaa tuohista suola-astiaa. Lisäksi Kurkijoella se tarkoitaa myös jauho-astiaa. Myös Jaakkiman historia kirjassa kerrotaan eräästä lahkosta joita sanottiin Lamminpohjassa Kopsiksi ja sana Kopsa on selitetty venäläisperäiseksi. Onko myös Kopsan talo saanut jollakin tavalla nimensä karjalaisperäisiltä?
2 vastausta artikkeliin “Kopsankarjala”
Hei Sari!
Pyhänselän tien varrella oli Kopsan, Kestin ja Rovastinkarjala. Tämä tie oli vanha yhdyspolku Sanginjoentien ja Leppiniemen välillä. Karjalat olivat aukeita paikkoja keskellä metsää. Omistajat laiduntivat siellä karjaa. Rovastinkarjalassa oli kesänavetta. Näitä karjanlaitumia on käytetty 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa. Ensimmäinen suunnitelma Oulu-Kontiomäki rautatiestä kulki näillä main.
Hei Kalevi, todella mielenkiintoista!!! Tarkoittiko karjala siis aukeaa laidunpaikkaa metässä? Elikäs tarkoittaisi että Kopsalla, Kestillä ja Rovastilla? olisi oma laidunmaa tuolla ollut?