Juho Iisakki Pietarinpoika Siekkinen on syntynyt 11.3.1837, Laitasaaren Siekkinen no 23. Hän asui ennen kuolemaansa Kauppi no 36 torpparina. 1 Hän oli naimaton ja kuoli halvaukseen. Oheisessa lehtiartikkelissa käsitellään Iisakin perinnönjakoa, josta piti ilmoittaa virallisissa lehdissä v. 1906
Ote pöytäkirjasta tehty lakimääräisissä syyskäräjissä Muhoksen ja Utajärven pitäjäin käräjäkunnassa, Oulun tuomiokuntaa Valkolan talossa ensiksi mainitun pitäjän Muhos kylässä vuonna 1906 Syyskuun 25 päivänä.
Oikeuteen nyt annetun näin kuuluvan valtakirjan nojalla: Avoin asianajovaltakirja käytettäväksi kihlakunnanoikeudessa Muhoksella testamentin valvonta asiassa allekirjoittaneitten puolesta. Muhos Laitasaari Syysk. 22 p. 1906. Anna Stiina Siekkinen
Kustaa Ojala talokas (vaimonsa Maria Matilda Siekkisen puolesta).
Antti Lohela talokas (vaimonsa Liisa Stiina Siekkisen puolesta).
Todistavat:
Juho Määttä Pekka Määttä
Esille tuli luvan saatuansa kiertokoulunopettaja Juho Heikkinen asiamiehenä Muhoksen pitäjän Laitasaarenkylästä asuvalle itselliselle Anna Stiina Siekkiselle, sekä talolliselle samasta kylästä Kustaa Ojalalle ja Antti Lohelalle vaimonsa Maria Matilda ja Liisa Stiina Siekkisen edusmiehenä ja antoi Oikeuteen valvomista varten kirjallisen testamentin, sekä papintodistuksen, jotka tähän jäljennettiin ja ovat näin kuuluvat:
Testamentti
Wiimeinen tahtoni on että kuoltuani minun omatienaamani omaisuus olkoon mistä, nimestä ja laadusta tahansa tulee seuraavasti jaottavaksi: Torppari Pekka Siekkiselle (100) sata markkaa, sisarelle Kaisa Siekkiselle eli Määtälle sata (100) markkaa ja jäännös tasan jaettavaksi veljeni Heikki Siekkisen ja sisareni Anna Stiina Siekkisen välillä, joiden kahden viimeksi mainitun velvollisuus on yhteisesti saattaa minut kunniallisesti hautaan ja kustantaa kaikki sen kautta syntyneet kustannukset, niinkuin rautaristin ja taulun y.m. Yllämainitun testamentin vakuudeksi olen ei ainoastaan itse kirjoittanut nimensä puumerkin vaan myös kutsunut jäävittömät todistajat sen todistamaan.
Muhos Tammikuun 11 p:nä 1897 Iikka Siekkinen eli Kauppi
Allekirjoittaneet yhdellä kerralla läsnä olleet todistajat todistamme, että ent. talollinen Iikka Siekkinen eli Kauppi yllämainittuna päivänä on pyytänyt meitä todistamaan hänen viimeistä tahtoansa ja todistamme myös, että Iikka Siekkinen eli Kauppi vapaasta tahdosta ja täydellä ymmärryksellä on tämän testamentin tehnyt ja itse omakätisesti puumerkkinsä allekirjoittanut.
Muhos päivä kuin yllä
Axel Melart, Nimismies- kirjoitti pyynnöstä
Olli Kettunen eli Määttä Muhos Laitasaari
H. Kontu Lautamies
Ilmoituksella, että Iikka Siekkinen eli Kauppi on kuollut viime maaliskuun 1 p:nä, ovat Eläkemies Heikki Siekkisen perilliset sekä palvelija Anna Stiina Siekki asiamiehen lastenopettaja Juho Heikkisen kautta minulle toisella puolen olevan testamentin tänäpäivänä valvomista varten näyttänyt;
todistaa Laanila kesäkuun 1p:nä 1906 Tuomarinviran puolesta W. G. Snellman
Papintodistus Muhoksen seurakunnasta Kuopion hiippakuntaa N:o 164 Kirkonkirjanlehti 226 W:na 1906
Että itsellinen Juho lisak Pekanpoika Kauppi eli Siekkinen kuoli 1 päivänä viime maaliskuuta, todistetaan,
Muhos, 25 p. syyskuuta 1906 S. A. Strömmer, kirkkoherra.
jotka julkiluettiin;
minkä jälkeen asiamies Heikkinen, ilmoittaen, että kuten edellä tähän kopioidusta papintodistuksesta kävi selville, oli testamentin antaja Juho Iisakki Pekanpoika Kauppi eli Siekkinen kuollut viime maaliskuun 1 päivänä, vielä toi käsille otteen Kihlakunnanoikeuden 1897 vuoden varsinaisissa talvikäräjissä Helmikuun 20 päivänä 22 § :n kohdalla laatimasta pöytäkirjasta, josta lukiessa havaittiin, että edellä tähän kopioidun testamentin todenperäisyydestä oli silloin todistajina kuulusteltu lautamies Heikki Kontua ja talollista Olli Kettusta, jotka kumpikin, erikseen heitä kuulusteltaessa, olivat todistaneet testamentin alle kirjoitetun todistuksensa oikeaksi, joka merkittiin; minkä jälkeen asiamies Heikkinen ilmoitti Juho Iisakki Siekkisen eli Kaupin jälkeenjääneen omaisuuden arvon pesänkirjoituskirjan mukaan nousseen kolmeentoista tuhanteen neljänsataan kolmeenkymmeneen kahdeksaan markkaan kahteentoista penniin, sekä pyysi Oikeudelta, neuvoa mitä päämiestensä vielä tulisi tehdä saadaksensa testamenttia noudatettavaksi; ilmoittaen sen ohessa testamentinantajan muutamain perillisten nykyään oleskelevan Amerikassa; mikä, pöytäkirjaan merkittyä, asiamies Heikkinen käskettiin poistumaan istuntohuoneesta siksi aikaa, kuin Oikeudessa asiasta keskusteltua, päätettiin antaa hakijoille seuraava
Ohjaus
Säädöksenmukaisesti Perintökaaren 18 luvun 1§:ssä, tulee hakijan Anna Stiina Siekkisen, sekä Kustaa Ojalan ja Antti Lohelan vaimoinsa Maria Matildan ja Liisa Stiinan edusmiehinä, jos he tahtovat Juho lisakki Pekanpoika Siekkisen eli Kaupin edellä tähän kopioitua testamenttia noudatettavaksi, oikeiksi todistetuilla kopioilla tästä pöytäkirjasta antaa siitä tiedon mainitun vainajan likimmäisille testamentin kautta osattomiksi jääneille perillisille; jonka ohessa hakijat oikeutetaan teillä tietämättömillä oleville perillisille antamaan tieto testamentista kuulutuksella, joka on julkaistava maan virallisissa, sekä suomen- että ruotsinkielisissä sanomalehdissä; ja tulee mainittujen sukulaisten sitten sanotun kaaren ja luvun 3 §:ssä säädetyn yön ja vuoden kuluessa niin muodoin testamentista tiedon saatuansa sitä laillisessa järjestyksessä moittia, jos luulevat syytä siihen olevan ja puhevaltansa testamenttia vastaan säilyttää tahtovat.
Julistettiin. Aika ja paikka edelläkirjoitetut.
Kihlakunnanoikeuden puolesta Ali Tornberg v.t. 2
2 vastausta artikkeliin “Iisakki Siekkisen eli Kaupin perintöasioita”
Johan Isaac Siekkinen syntyi 11.3.1837 Pehr Påhlsson Siekkisen ja Christina Henrikintytär Holapan poikana. Isä Pehr s. 7.4.1801 Siekkilässä. Hänet vihittiin 1823 Margareta Andersintytär Kaakisen kanssa, s. 11.1.1800. Esikoispoika Påhl syntyi 23.10.1824, seuraava poika Pehr 17.6.1827 ja tytär Brita 30.6.1830. Pehrin vaimo Margareta kuoli 26.7.1832 keuhkotautiin 32-vuotiaana. Kuukauden päästä vaimon kuolemasta kuoli Pehrin äiti Brita Pehrintytär Karhu punatautiin 61-vuotiaana. Leski Pehr vihitään piika Christina Henrikintytär Holapan kanssa 24.4.1834. Pehrille ja Christinalle syntyvät pojat Henrik 9.7.1835, JOHAN ISAAC 11.3.1837, Samuel 26.10.1838, kuoli 28.11.1839. Poikien jälkeen syntyivät tyttäret Anna Christina 3.1.1841 ja Catharina 30.4.1842. Perhe muutti 1843 Utajärvelle, josta Christina Holappa oli kotoisin. Tämän pitemmälle en ole perheen vaiheita seurannut, mutta isä Pehr kuoli 17.7.1856 Muhoksella torpparina 55-vuotiaana halvaukseen.
Kiitokset Lea tästä kommentista. Tästä saa hyvää materiaalia Siekkisen talon historiaan, kuka sen nyt ikinä sitten kirjoittaa. Mulla alkaa seuraava urakka Putataalan historian aukikirjoittamisessa.