Brunnin Hilma souti ihmisiä joen yli


Klikkaa kuvaa suuremmaksi – näet keitä siinä on. Kuvaan liittyvän runon voit lukea täältä.

Kuka muistaa tarkemmin naisen, joka kuljetti soutuveneellä ihmisiä Oulujoen yli Laitasaaren koulun ja Päivärinteen välisellä alueella vielä 60-luvun lopulla? Oliko hänen nimensä Hilma Brunni ja kuinka pitkään hän sitä toimintaa harrasti? Tietääkseni hänellä ei ollut mitään soututaksaa, eikä ollut kenenkään palkkaama, vaan muuten avulias ihminen, jolle kuljetettavat antoivat jotain vapaaehtoista korvausta. Olisiko kenelläkään tarkempaa kerrottavaa näistä ylikuljetuksista ja oliko muita vastaavia soutajia Laitasaaren alueella?

Kyllähän Brunnin Hilma kuljetti ihmisiä joen yli, vaikka oli jo melko iäkäs 1960-luvun loppupuolella. Hinta kuljetuksesta oli varmaan kuljetettavan omassa harkinnassa. Brunnin naapurissa Määtän Lainalla oli myös vene. Hilma oli kuitenkin ”kaikkien tiedossa oleva” joen yli kuljettava ihminen. Santeri Kotasaari muistaa Hilmaa sanotun Haukkalan Hilmaksi ja että myös Sälelahden Pauli souti, kilpailu nosti siinäkin päätään. Matalan veden aikana siinä Haukkalan kohdalla on kivat hiekkasärkät.

1960-luvun alkupuolella pelattiin pesäpallo-otteluita Laitasaaren ja Hyrkin koulujen välillä. Veneellä, joka oli lainattu Brunnilta tai Määtältä mentiin joen yli. Opettaja Antero Alikoski oli airoissa ja joukkueellinen lapsia samassa veneessä. Kieltäkään suussa ei ollut lupa liikauttaa, kun vesi ylsi melko lähelle veneen reunaa. Pelastusliiveistä ei ollut tietoakaan.

1960-luvun lopulla, ehkä vuonna 1969, lainattiin isäni kanssa vene Brunnilta ja haettiin Greusin kaupalta sinne minulle tilattu polkupyörä. Se oli tavallaan rippilahja meikäläiselle tuolloin.

Kukahan oli muuten se poikamies, jota Roomu-Antiksi sanottiin? Kuljetti väkeä joen yli 1930-luvun puolivälissä? Lue häneen liittyvä artikkeli tästä.

– Pekka Karppila ja Paavo Salmi muistelivat Hilma Brunnia o.s Isolaa, s. 12.12.1891, joka asui Juho-miehensä kanssa Siekkisestä no 52 lohkotussa Kortteikossa. Onko Kortteikkoa sanottu myös Haukkalaksi? Ennen Brunneja Haukkalassa asui Matti Pekanpoika Kaveri ja vaimonsa Anna. Anna oli parantaja; osasi laittaa mm. sisuslinnun paikoilleen, jolloin usea vaiva tokeni! 1 Haukkala on nykyään kesäasuntona. Matti Kaverin veli Pietari isännöi Viinikanojaa no 67.

  1. Kesäniemi Martti, Muhoksella muutki kummat

Yksi vastaus artikkeliin “Brunnin Hilma souti ihmisiä joen yli”

  1. Haukkalan Annasta ja Matista (sukunimi Kaveri)
    Haukkalan Anna oli Anna Huovinen eli Haukka-Matin 4. vaimo, alkuaan Anna Fredrikintr Vesa s 21.7.1850 Tyrnävä, 1. avio Erik Saarela s 8.3.1839 Tyrnävä ja 2. avio Juho Kauppi s 12.5.1822 Tyrnävä 3. avio Juho Huovinen s 20.10.1859 Muhos

    Matti Kaveri s 13.11.1846 Muhos 1. avio Kaisa Mari Matala eli Ruikka s 15.4.1843 Simo, 2. avio Priita Kierikki s 15.11.1834 Ii, 3. avio Kaisa Juhontr Jaara s 7.9.1864 Muhos (Kaisan 1. avio Lauri Kaarteenaho).

    Matti muutti leskenä Iihin 1921. Hänestäkin muistetaan monia värikkäitä tarinoita. Haukka-Matin myöhempiä polvia asuu edelleen Iissä. Heidän olemassaolostaan on muistona Haukkalantie. Mainittakoon vielä että Matin veli oli Kultamies-oopperan päähenkilö Jakob Kaveri.

    Solja: Mielenkiintoinen tosiaan tämä Haukka-Matti! Hänen veljensä asutti Viinikanojaa https://www.laitasaari.fi/taloja/viinikanoja-no-67