Herastuomarin syntymäpäivä 2.9.1925


Herastuomari Aappo Kinnusen perhettä ja sukua: takana vas. poika Jaakko Kinnunen (s. 1895) ja vaimonsa Fanni (s. 1901, o.s. Kesäniemi), tytär Aino Kinnunen (s. 1890), tytär Kaisa Lyydia Junno (s. 1881, o.s. Kinnunen), tytär Johanna Karppinen (s. 1886, o.s. Kinnunen), tytär Saimi Kinnunen (s. 1897), tytär Olga Karhu (s. 1884, o.s. Kinnunen) ja puolisonsa taloustirehtööri J.T. Karhu (s. 1879). Keskirivi vas. Seppo Karhu (s. 1921), Aappo Kinnunen (s. 1855) ja nuorin tyttärensä Enni Kinnunen (s. 1916, k. 1929), tytär Maria Kinnunen (s. 1888), tytär Toini Kinnunen (s. 1908). Alh. vas. lapsenlapset Paavo Karppinen (s. 1914), Martti Karppinen (s. 1912), Jouko Karhu (s. 1914), Hilkka Karhu (s. 1917), Salli Karppinen (s. 1917) ja Aino Karppinen (s. 1920). Kinnuset asuivat Hyrkissä, juhlat pidettiin taloustirehtööri-vävyn talossa Karhussa.

Tänään täyttää herastuomari Aappo Kinnunen Muhokselta 70 vuotta. Hän on syntynyt Häikiön tilalla Muhoksella. Isän aikaisen kuoleman takia hajaantui perhe, joten Kinnunen joutui alkamaan elämänuransa tilapäisissä ansioissa. Verrattain nuorena avioliiton solmittuaan osti hän Kinnulan tilan Muhoskylässä ja ryhtyi tilansa hoidon ohella ahkerasti itseopiskeluja harjoittamaan, hankkien siten itselleen etenkin lainopissa huomattavan tietomäärän.

Muhoksen kunnan asioiden hoitoon on Kinnunen ottanut osaa yli 40 vuotta, ollen enimmän osan tästä ajasta johtavassa asemassa. Niinpä on hän toiminut kuntakokouksen puheenjohtajana ja kunnan kirjurina 12 vuotta, kunnallislautakunnan esimiehenä 18 vuotta, kihlakunnan oikeuden lautamiehenä 18 vuotta, josta toimesta erottuaan annettiin hänelle herastuomarin arvonimi. Kunnan lakiasioita on hän menestyksellä hoitanut pitemmän ajan. Monissa muissakin kunnan luottamustoimissa on Kinnusen työkykyä käytetty useampaan otteeseen.

Osuustoimintamiehenä on Kinnunen myöskin paikkakuntansa huomatuimpia, toimien aikaisemmin Muhoksen Osuuskaupan hallinnon puheenjohtajana ja Saarelan Osuusmeijerin isännöitsijänä ja Laitasaaren Osuusmeijerin rahastonhoitajana.

Kotikuntansa ulkopuolellakin on Kinnunen herättänyt ansaittua huomiota. Hän on kuulunut Oulun läänin talousseuran johtokuntaan, toiminut Oulun lohenpyyntiyhtiön Muhoksella olevan lohipadon isäntänä. Useampaan  otteeseen hänet myöskin on asetettu eduskuntaehdokkaaksi. Korkeasta iästään huolimatta on Kinnunen vielä pirteä ja työkykyinen. Hoitaa hän Muhoksen säästöpankin hallinnon esimiehen, kuntakokouksen puheenjohtajan ja Hyrkin kansakoulun rakennuksen työnvalvojan ja rahastonhoitajan suuritöiset tehtävät. Sitäpaitsi kuuluu hän edelleenkin kunnanvaltuustoon.

Toivomme vaatimattomalle, tarmokkaalle ja uutteralle yhteiskunnan palvelijalle valoisaa elämän ehtoota!

Oheinen syntymäpäiväkirjoitus on lehtileikkeestä Liitto nro 198, 1.9.1925, s. 3. Herastuomari ja Hyrkin talon isäntä Aappo Kinnunen kuoli 79-vuotiaana leskenä 6.6.1935 Laitasaaressa, eläen siis lähes kymmenen vuotta tämän kirjoituksen ilmestymisen jälkeen.