Keitä kuvassa – klikkaa sitä isommaksi – ilmeisesti myös emäntä Loviisa Kesäniemen (o.s. Aho) sukulaisia Sanginjoelta? Hänen poikansa Martti Kesäniemi, Ähkysen no 37 edesmennyt isäntä, kertoo viimeiseksi jääneessä, keskeneräisessä ja julkaisemattomassa artikkelissaan huolehtivaisesta naapurin isännästä joka oli määrätty isästään orvoiksi jääneille holhoojaksi. Tekstin on luovuttanut sivuston käyttöön hänen poikansa Markku Kesäniemi.
Meidän perhe tuli Kuusamosta Kitkajärven rannalta vuonna 1903. Isäni oli käynyt kaksi kertaa Amerikassa ja oli ollut siellä kaivostöissä. Kun hän tuli takaisin Suomeen, osti hän tämän Ähkylän talon Laitasaaresta.
Raskaat kaivostyöt olivat muuttaneet hänen terveytensä. Niinpä hän ei ehtinyt olla uudessa talossa pitkää aikaa terveenä vaan sairastui keuhkotautiin. Kun isä ei pystynyt talon töihin, oli vaikea ratkaisu edessä. Joko talo myytäisiin pois, tai elettäisiin siinä niin kauan kuin pystyttäisiin.
”Mihinkä me tämän lapsijoukon kanssa?”
Kuitenkin hän myi talon eräälle sukulaismiehelle. Mutta kun uusi omistaja näki kuinka isäni joutui sänkypotilaaksi, meni hän ja purki talon kaupat, mielessä vain että saisi talon myöhemmin halvemmalla hinnalla. Äitini suuttui ja sanoi, ettei hän myy taloa enää millään hinnalla! Hän asuu tässä niin kauan kuin pystyy.
Naapurissamme asui Heikki Ähkynen. Ähkyset olivat lapseton pariskunta. Meitä oli uudessa talossa kaikkiaan seitsemän. Kahdeksas lapsi oli kuollut isäni vielä eläessä. Ajatelkaa, seitsemän lasta! Minä, tämän kirjoittaja, olin pari kuukautta yli vuoden ikäinen.
Vaikka Heikki Ähkysellä oli samanlainen talo itsellään, auttoi hän äitiäni kaikissa talon hommissa. Minulla on varmassa tiedossa se, ettei äitini olisi selvinnyt ilman Heikki Ähkysen apua ja neuvoja. Ajatelkaa, seitsemän lasta, kaksi hevosta ja niille ajaja. Olen myöhemmin monta kertaa nähnyt, kuinka holhooja tämän kaltaisessa tilanteessa menettelee. Holhottavan talo on pian holhoojalla. Heikki Ähkynen oli toista maata. Hän oli reilu mies, ja äitini sai huoletta ottaa käytäntöön hänen neuvonsa ja ohjauksensa työasioissa.
Silloin oli vaalit tulossa. Oulussa ilmestyi Kaleva, Kaiku, Kansan Tahto ja Liitto. Näin vaalien edellä moni kävi sen lehden tilaamassa kuukaudeksi. Heikki Ähkynen meni Kaiku-lehden toimistoon ja pyysi tällaista ilmaislehteä. Minä vieläkin muistan kun Heikki kertoi käynnistään Kaiun toimituksessa.
J.K. Heikki Ähkysen vanhimmasta veljestä Joosepista tuli isäntä Ala-Kontuun no 31, vanhin sisar Anna avioitui Lohelan kanssa ja asuivat Siekkisessä no 23, kaksi sisarta Reeta Maria ja Liisa Ester lähtivät Amerikkaan ja avioituivat siellä.