Huom! Tämä artikkeli on 500. joka on sivustolla julkaistu! Katso kaikki artikkelit aakkosjärjestyksessä tämän linkin kautta.
Muhoksen käräjät 30.8.-7.9.1786 Tikkalan talossa, s. 298-302, § 145 1
Kruununnimismies Aleksander Schroderus ilmoitti laillisesti käsiteltäväksi aikaisemmilla käräjillä olleen rikosasian, mikä oli lykätty syytettyjen poissaolon takia.
Rengit Juho Antinpoika Perttunen ja Pekka Liflander sekä talollisen poika Sakari Inkala olivat talollinen Iisakki Inkalan krouvissa eräänä pyhäpäivänä vuonna 1786 pelanneet korttia, ja talollinen Iisakki Inkala oli sen sallinut talossaan.
Perttunen sanoi olevansa 19-vuotias, Liflander ei tiennyt ikäänsä ja Sakari Inkala sanoi olevansa 14 vuotta vanha. Vannottuaan valan todistajat renki Kalle Brunni, talollisen poika Pekka Kekkonen sekä Aappo, Matti ja Heikki Huovinen kertoivat, että he eivät olleet nähneet kenenkään pelaavan korttia mainitussa tilaisuudessa Inkalan krouvissa.
Nimismies Schroderus vaati Iisakki Inkalan ja Juho Perttusen korvaamaan heidän hakemisensa käräjäpaikalle, penikulma edestakaisin. Perttunen sanoo, että hänelle oli kerrottu asiasta isänsä hautajaisoluttilaisuudessa sunnuntaina, joten hän ei voinut tulla aikaisemmin käräjille. Inkala sanoi olleensa sairaana.
Koska pienintäkään aihetta ei löytynyt, niin syytetyt vapautettiin, mutta Perttusen ja Inkalan oli maksettava kuitenkin Schroderuksen esittämä lasku kyydistä, koska heillä ei ollut laillista syytä olla poissa käräjiltä. Mikäli ovat tyytymättömiä, voivat valittaa Vaasan hovioikeuteen.
Sivulla 153 (jakso 78) kerrotaan, että 3.9.1786 oli sunnuntai, ja samana päivänä haudattiin Perttusen isä Antti.
Pöytäkirjassa mainittu Pekka Kekkonen oli Kekkolasta no 28, Huovisen veljekset Pienihuovisesta no 32, Juho Perttunen ilmeisesti toisesta Perttulasta eli Koistilasta no 22, Iisakki Inkala tietysti Inkalasta no 38 – Sakari Inkala, todennäköisesti Ollinpoika, Inkalan toisesta savusta. Kruununnimismies Schroderus oli juuri muuttanut Kestiin no 35 jossa asui perheineen kymmenisen vuotta.