30.11. Antti
Talven ja joulukauden alku. Ensimmäiset rekikelit.
5.12. Selma
Vesi- ja räntäsateet tavallisia.
6.12. Nikolaus
Tämän päivän sää vallitsee koko kuukauden.
Joulutöiden muistilista Kotiliesi-lehdestä vuodelta 1925
- 1.12. mennessä pitäisi joulukinkun olla suolattuna – useimmissa kodeissa se suolataan n. 5-6 viikkoa ennen joulua, siis marraskuussa
- 2.-8.12. joulupesu, mankeloiminen ja silitys – vaatteiden pesu vanhalla rehellisellä tavalla tuhkalipeässä
- 7.12. lipeäkala pantava likoamaan (liotus 4-5 päivää, lipeöiminen 5-7 päivää)
Pete S
Pappa Janne muisteli, että kun Rahkossa oli niitä pojanmulleja ja ne tahto aina joulunaikaan painia lattialla olleilla oljilla, oli joulukuusi aina nurin ja silloinhan oli tulipalon vaarakin aika suuri. Aapo-isä oli varmaan suivaantunut jatkuvaan kuusen nosteluun ja ripustanut kuusen roikkumaan kattoon.
On vielä käytössä kyseinen patentti meillä Rahkolassakin; vati alle ja koukku kattoon – on muuten helppo saada kuusi suoraan eikä ole vaikeaa jalkaanlaittoa!
Joulusaunasta muistona Jannella oli, että koko perheelle oli kiukaalla kattila, jossa oli kuumaa vettä. Siitä piti riittää kaikille. Pappa kertoi että ei sillä vesimäärällä raaskinut kun vähän korvantakusia pyyhkästä.
Taina K
Jouluna joulukuusi oli pirtissä lieden nurkalla vasemmalla puolella ja se koristeltiin lippurivistöllä ja elävillä kynttilöillä. Ennen kirkkoon menoa jouluaamuna syötiin rössypottuja. Joululahjoina saatiin pieniä paketteja, jotka sisälsivät mm. yöpaitoja ja muuta käyttövaatetta.
Pippa
Sainpa kerran joulukirjeen, jonka otsikko oli ”Taas on niityillä lunta…”
Se sykähdytti, sai minut istahtamaan ja muistelemaan – iloisiin ja kaihoisiin tunnelmiin. Ne niityt olivat Oulujoen törmällä Laitasaaressa, äitini lapsuuden maisemissa. Näin mielessäni pienen kodin, kynttilät ikkunalla, tunsin kuusen tuoksun ja uunin lämmön. Sen joulutunnelman, hiljaisuuden, vaatimattomuuden ja kiitollisuuden tunsin hänen tuoneen mukanaan omaan lapsuudenkotiini. 1920-30 luvulla maalaiskodissa korostuivat tuollaiset asiat. Näin jälkeenpäin ymmärrän tämän ja annan niille suuren arvon.
Äidiltä oli peräisin rakkaus myös eläimiin; aattoiltaan kuului aina hyvänjouluntoivotus tallissa ja navetassa. Aattoilta oli tietenkin salaperäisyyden verhoama lasten kurkkiessa ikkunoista ulos, joko siellä piippalakki vilahtaisi tai kuuluisiko poronkellojen ääni. Joululahjat olivat vielä 50-ja 60-luvullakin pääosin kotitekoisia – veistettyjä, kudottuja ja ommeltuja.
Vuosikymmenten jälkeen nämä muistot tulevat yhä vain rakkaammiksi askelten viedessä aattona kohti kirkkomaata.
4 vastausta artikkeliin “Joulukalenteri – Antti aloittaa joulukauden”
Kun nyt Suomessa myrskyää näin valtavasti, niin vilkaisinpa, mitä Kustaa Vilkuna kirjoittaa kirjassa Vuotuinen ajantieto Antin päivän säästä. Siellä kerrotaan, että Antti talven aloittaa ja toinen sanonta on, että Antin päivänä tulee talvi viimeistään. Antin päivää on pidetty säiden kylmenemisen ajankohtana. Tänä vuonna tiedot osuvat harvinaisen hyvin oikeaan. Antin päivää on pidetty tuulisena: ”Ei ole aina Antin tuulet, tuulee väliin Tuomaaltakin” ja ” Antin tuulet ankarat, viel on tuulta Tuomaallakin ja ” Jos on ankara itätuuli, tulee talvesta pysyvä. ”Idän kesä, idän talvi, idän ilmat ilkeimmät.” Äsken television uutisissa sähkölinjoista huolehtiva mies kertoi, että harvoin tuulee idästä. Nyt tuulee. Lämpimään pukeutumiseen viittaavat sanonnat: Tuomas tuloo turkkinensa, Antti karvalakkinensa. Täällä Lappeenrannassa ei ole vielä ollenkaan lunta. Nyt tuuli ulvoo ulkona ja lunta alkaa pyryttää. Kirjassa muistutetaankin Suomen maan pituudesta ja siitä, että eri puolilla Suomea on erilaisia sanontoja säistä.
Kiitos, Lea, Lappeenrannan terveisistä :-) Täällä ei ole myrskyä eikä lumestakaan tietoa, kuurassa maa vain! Ehkä sunnuntaina saadaan lunta. Kiitos myös tämän jouluartikkelin muistelijoille! Nauratti tuo poikain painiottelu jouluoljilla – Rahkon galleriassa on uusia kuvia – myös tästä mainitusta ”Hilijasesta Aaposta”, kiitokset menevät vuorostaan Paavolle ja Kaisulle! Mainiota!
Pitääpä seurata, että sataako tiistaina räntää (tuntuu epätodelliselta näillä pakkasilla), ja millainen sää on itsenäisyyspäivänä :)
Isän ja äidin sanontoja olivat mm. Liisan liukkaat, Kaisan kaljamat, Antti aisoilla ajelee ja tuoppa Tuomas joulu tullessasi.