Meinasin saada jälleen harmaita hiuksia Kärnä no 1 kirjoittamisessa, kun huomasin jo varhaisessa vaiheessa tilalla olleen kaksi savua. Kärnän tilan historia alkaa jo viimeistään vuodesta 1584, kun Jussi Antinpoika ilmestyy asukkaaksi Antti Savolaisen (Kärnä eli Tapio no 26) ja Tapani Heikinpojan (Laukka no 24) läheistyyteen. On oletettavaa, että Jussi oli Antti Savolaisen poika. Noin vuonna 1598 ilmestyy lisää kärnäläisiä, sillä Olli Antinpoika -niminen mies maksaa kymmenykset 2/3 veromanttaalin kokoisesta tilasta. Ilmeisesti Olli oli Jussin veli ja Antti Savolaisen poika. Molempien tilat sijaitsivat Oulujoen eteläpuolella – siis siinä missä Kärnät nykyäänkin ovat. 1
Jossain vaihessa Kärnät saattoivat olla samaa savua, mutta viimeistään vuonna 1734 ne olivat jälleen kahtena savuna. Silloinen Kärnän isäntä Olli Kärnä kuoli vain 44-vuotiaana 1731 ja 14.10.1732 vihittiin hänen leskensä Marketta Heikki Jaakonpoika Siekkisen kanssa. Olli Kärnän sisaren Dorden ja hänen miehensä Matti Määtän poika Pentti oli jo kasvanut aikuiseksi ja hallinnoi tilaa. Heikki Siekkinen oli Pentti Matinpoika Kärnän kanssa yhtiömiehinä Kärnässä vuodesta 1734 lähtien. 1/2 osan omisti Heikki Jaakonpoika Siekkinen (myöh. Kärnä) ja toisen 1/2 osan omisti Pentti Matinpoika Kärnä (alk. Määttä eli Puhakka).
Myöhemmin Kärnä halottiin 1:1 ja 1:2 osiin 24.2.1864 eli isossa jaossa yhteisomistajuus purettiin. Sitten tila 1:1 lohkottiin 17.2.1874 osiin 1:3 ja 1:4. 1900-luvulla näitä tiloja on lohkottu useimpiin pienimpiin osiin.
Nettiä selaillessani huomasin myös, että Kärnillä on oma sukuseuransa Kärnän Sukuseura ry – perustettu jo 1982. Nettisivuilla ei kuitenkaan ollut näin varhaisia Kärnä-tietoja Laitasaaresta.
Toinen huomioni minkä tätä kirjoittaessani tein oli se, että monen henkilön sukujuuret (mm. heillä jotka lähettivät minulle lisätietoja) menevät Kärnän taloon. Minun varhaisimmat Kärnä-esivanhempani olivat Olli Antinpoika Kärnä (s. n. 1640) ja vaimonsa Kaarina. Olli oli minun isänisänäidinäidinäidinisänäidinisäni. Toki myöhempiäkin Kärniä esipolvistani löytyy – Olli niistä kuitenkin vanhin.
Ilman Ritva Nygrenin apua käräjäkirjojen hakemisessa ja suomentamisessa, olisin varmasti mennyt näissä varhaisissa sukuyhteyksissä metsään. Suuret kiitokset niistä Ritvalle. Myös muille lisätietoja lähettäneille kiitokseni! Yhteistyöllä selviää vaikka Kärnän historian kirjoittamisesta!
Kärnien marssin sanoin lopuksi:
Kärnä ei avutonna paikalla nyhjää
mökin hirret kantaa vaikka olallaan
Naista ei pyydä, ei liehittele tyhjää
rukkasista itke ei ollenkaan
Kyll’ Kärnä eukon saa – sen tekee tuohesta
neuvot eivät lopu hältä milloinkaan!
2 vastausta artikkeliin “Kärnä no 1 – kaksi savua”
Kärnän talon historian kirjoittaminen oli malliesimerkki yhteistyöstä! Useampi kantoi kortensa kekoon, tiedonmurunen sieltä, toinen täältä, samoin valokuvia. Löytyisikö vanhoja kuvia talosta keneltäkään? Yksi muistiinpano oli meillä myös, eli meille kerrottiin Kustaa Virkbergistä, suutarista – asui ilmeisesti Mäntylässä. Hän teki ns. Norjan lipposia? Millaiset jalkineet ne olivat?
Niin totta – olen huomannut että näitä aivan varhaisia vaiheita selvittäessä on tärkeät nämä käräjäkirjat – onneksi laitasaarelaiset ovat käräjöineet niin siitä saa lisätietoja. Nämä vanhimmat talot ovat haastavimpia, sillä niistä on niin monta muuta tilaa jaettu ettei aina tahdo pysyä perässä. Kärnästä tosiaan toivottaisiin kuvia.