Kesti-Pelkosen tila no 14/3 oli viime vuosisadan alussa vielä Laitasaaren suurimpia maatiloja – ellei suurin – ja sen omisti silloin Tampereen talousalueelta tänne muuttanut maanviljelijä Hugo Perttula (s. 1886) Bertta-emäntineen (o.s. Ala-Hinkkala, s. 1891). Tiloilla Kesti no 35 ja Pelkonen no 14 oli tuolloin sama omistaja.
Kun maatalous oli näihin aikoihin vielä käsityövoittoista, tila tarvitsi paljon ihmistyövoimaa. Niinpä minunkin isoisäni Matti Ranta (s. 1872) oli Kestillä ympäri vuoden töissä ja isäni pääsi jo 16-vuotiaana maitohevosen kuskiksi Saarelan Osuusmeijerille kuljettamaan Kestin tilan maidot. Äitini Kaisa Väliaho (s. 1891 Perttunen Juntti no 21) oli myös Kestissä palvelijana.
He muistelivat suurella myötätunnolla silloisia työnantajiaan. Minullekin Kestin tila ja siihen liittyvä Kukkola ovat olleet nuoruudesta alkaen läheinen naapuritila, joiden kanssa naapuruus oli saumaton. Lapsuuden ja nuoruuden asuinpaikkani ja kotini oli entisiä Kestin maita Vaaran kankaalla.
Vanhempani aloittivat yhteisen elämäntaipaleen. Kestin pirtissä pidettiin vihkijäiset 16.12.1916. Siitä minulla ei ole tietoa pidettiinkö tanssihäät, vaikka isäntä oli papalleni usein sanonut, että tuoppa haitari illaksi niin pistetään jalalla koreasti. Oli siellä pirtin lattia hytkynyt kun isäntäpari ja palkolliset pani parastaan, kun pappa veteli Junulan talkoopolkkaa.
Vuonna 1917 alkoi isäntäväki suunnittelemaan synnyinseudulleen muuttamista. He myivät Kestin liikemiehille ja lähtivät Teiskon pitäjään lähelle Tamperetta, joka taitaa kuulua nykyseen Ylöjärveen.
Kun oli tullut puhetta että missä puhutaan puhtainta suomen kieltä niin Hugo oli heti sanonut että Kuruss, Karkuss sekä Kaikuan pitäjäss. Ne olivat hänen kotiseutuaan.
– Taisto Ranta (Ranta-Keränen no 23)
J.K. Henkikirjan mukaan Perttulat saivat tilat omistukseensa vuonna 1912. Hugo Vihtori oli syntynyt 1.6.1886 Teiskossa, Kämmenniemen kylässä vanhemmilleen Kaarle Nestori Tuomaanpoika Perttulalle ja Hilma Hermannintytär Ala-Paavolalle. Hugon kolme sisarusta kuolivat kaikki pieninä. Hugon äidin veljenpoika Herman Paavola asui sittemmin perheineen Siekkisestä no 23 lohkotulla tilalla ja toimi lossarina, eli Laukan lossin kuljettajana. (Pentti Lohelan huom). 1 2