Noitaoikeudenkäynti vuonna 1680


Sankaritekoja Ahmaksella on sarjakuvamuotoon tehty teos Utajärven Ahmaksen kylästä kotoisin olleista kolmesta merkkihenkilöstä.

Lasse Lassenpoika Räisänen oli suurikokoinen voimamies, aloitekykyinen ja peloton sankari. Tarinat Iso-Räisäsen taisteluista vainolaisia vastaan elävät yhä.

Lusia Rusintytär Korhonen oli ahmaslainen kansanparantaja, muinaisrunojen taitaja ja runonlaulaja. Kurjan kohtalon kokeneen Lusian vaiheista on saatu tietoja 1600-luvun käräjäpöytäkirjoista, joissa häntä syytetään noituudesta.

  • Laitasaari-Seura ry käänsi vuoden 1680 käräjäkirjat vanhasta ruotsinkielestä suomenkieleen tilaustyönä Utajärven kunnalle vuoden 2012 lopulla. Käräjäkirjat alkavat tästä (klikkaa linkkiä).
  • Lusia Rusintytär jäi historiaan Ahmaksen viimeisenä oikeuteen joutuneena parantajanaisena ja vanhimpana asiakirjoissa mainittuna muinaisrunon taitajana.
  • Lusian tarinasta on tekeillä ooppera, jonka ensiesitys on kesällä 2015.

Pekka Kukkonen, alias Pehr Gullstén (suku alkuaan Holappa) oli runonlaulaja ja lukkari, jonka ahmaslaiset runot ja loitsut päätyivät Elias Lönnrotille ja tulivat näin osaksi kansalliseepostamme Kalevalaa.

Piirrokset kirjaan teki taiteilija Ilpo Koskela. Kirja julkaistiin Utajärvellä 17.8.2013 ja se, kuten kolme muutakin sarjan kirjaa on luettavissa myös selainversioina.

Lue myös artikkelit KirjastoVirman sivuilta – Ahmas, runonlaulajien kylä ja Noitavainojen aika Utajärvellä.


2 vastausta artikkeliin “Noitaoikeudenkäynti vuonna 1680”

  1. Nyt oopperan kotisivut ovat avautuneet – mukana mm. Jorma Uotinen, Hannu Väisänen, Virpi Räisänen – http://lusia.fi/