Maamme sanomalehdet juttelivat viime vuoden kuluessa käsityöläisyydestä ja sen edistymisen hitaudesta, mutta koko Suomen suosioksi ja erittäinkin meidän pohjalaisten iloksi sekä kunniaksi löytyy mies Muhoksen pitäjästä Sanginjoen kylästä nimeltä Petteri Honkarinta.
Ei missään opissa ollut eikä paljon koko kylästänsä liikkunut koko elämänsä ajalla, mutta on kuitenkin oivallinen kello-seppä. Hän on tehnyt monenlaisia seinäkelloja, joitten seasta on merkillisin yksi, jossa on 5 eri taulua ja 6 viisaria.
Ensimmäinen on vuositaulu, jonka viisari joutuu kerran vuodessa ympäri ja näyttää mikä kuukausi on elettävänä. Toinen; kuukausitaulu, jonka viisari joutuu kerran kuukaudessa ympäri ja näyttää kulkiessansa mitä kuukaudenpäivä on elettävänä. Kolmas; viikkotaulu, jonka viisari joutuu kerran viikossa ympäri, ja näyttää mitä päiviä on elettävänä. Neljäs; tavallinen tiimakellon taulu, tiima ja minuutti viisarin kanssa. Viides; sekuntitaulu ja viisari.
Kellon isompi taulu, jossa kaikki mainitut taulut ja viisarit näkyvät ei ole isompi kuin tavallisen tiimakellon taulu. Muuten on koko tämä kone kaunis sekä sisältä että päältä katsoen, käypi ja lyöpi kahdella painolla; käymäpaino, jonka voimasta kaikki mainitut viisarit saavat johdonsa, painaa ainoastaan 11 ja lyömäpaino 9 naulaa.
Toivoisinpa löytyvän maastamme muitakin sellaisia miehiä kuin Petteri Honkarinta on, neron ja taidon puolesta. Tästä miehestä on nähtävä miten ihmis-järki ahkeran harjoittelemisen ohessa tulee valaistuksi. Ei se ole kumma että monenlaisten oppien läpikäytyä osataan tehdä taidollista työtä, mutta Petteri Honkarinta opetti oma ahkeruutensa kelloja kalkuttamaan ja sen vuoksi saapi tämä tulla teille tiedoksi, josta älköön Honkarinta minua nureksiko. ( J.R.) 1
P.S. Artikkelin Petteri Honkarinta oli Pekka Juhonpoika Honkarinta eli Pikkarainen (s. 7.9.1810) talosta Honkarinta no 78. Kiitos Raimo Ranta tästä hauskasta artikkelilöydöstä!
- Oulun Wiikko-Sanomia no 10, 8.3.1856 ↩