Rajuilma Laitasaaressa 1772


Vuoden 1773 talvikäräjien ensimmäisen asiana oli edellisen kesän rajuilman aiheuttamat vahingot eräille Oulujoen pohjoispuolen tiloille Laitasaaressa.

Laitasaarelaisten talollisten Pekka Kekkosen, Jaakko Hartikan ja Heikki Konnun läsnä ollessa varakihlakunnankirjuri Jakob Bergbom jätti seuraavan todistuksen:

Koska seuraavat tilalliset Muhoksen pastoraatista Laitasaaren kylästä ovat 30. heinäkuuta edellisen vuoden heinäkuussa tapahtuneen rae- ja kaatosateen takia menettäneet osittain koko satonsa ja osittain enemmän tai vähemmän kuin puolet pelloiltaan, he tarvitsevat vilja-apua niin ravinnoksi kuin kylvöviljaksi, nimittäin

Nro

Mikä pyynnöstä todistetaan Muhos 18. maaliskuuta 1773

Korkeastioppineen Herra Kirkkoherra Aejmelaeuksen poissa ollessa

Mathias Salow
Muhoksen pastori

Pöytäkirjassa on myös kirjuri Bergbomin laatima luettelo vahingoista kenttävääpeli, kruununnimismies Johan Lindströmin sekä lautamiesten Aappo Lievosen ja Matti Leskelän tekemän tarkastuksen ja arvioinnin perusteella. Suurimmat vahingot oli syynätty Kopsan, Kekkolan ja Laihiaisen ruis- ja ohrapelloilla.

Alussa mainitut Pekka Kekkonen, Jaakko Hartikka ja Heikki Kontu pyysivät, että kihlakunnanoikeus esittäisi Kuninkaallisen Majesteetin Käskynhaltijalle verovapautta Laitasaaren asukkaille aiheutuneesta tuntuvasta kärsimyksestä ja vahingosta, ja jotta heidän tilansa ei autioituisi, he saisivat ostaa kruununmakasiinista verohintataksan mukaisesti leipäviljaa sekä kylvösiementä, jotta pellot seuraavana keväänä eivät jää kylvämättä. Oikeus totesi, että koska viljelijöitä ei muulla tavalla voida auttaa, niin asia alistetaan alamaisimmin Jalosyntyiselle Herra Paronille, Kenraalimajurille, Maaherralle ja Kuninkaallisen Miekkaritarikunnan Ritarille. (Pohjanmaan maaherrana oli tuohon aikaan Lorentz Johan Göös). 1