Tästä Runebergin päivän artikkelista huomaa miten paljon Laitasaaresta on yhtymiä Suomen historiaan – runoilijan isän Lorenz Ulrik Runebergin voidaan olettaa saaneen alkunsa täällä! Runeberg kirjoitti Vänrikki Stoolin tarinoissa kapteeni von Essenistä, jonka perhe asui Hakkarilan sotilaspuustellissa. Siellä asui myös von Essenin sisar Beata, joka on Suomen presidentti K. J. Ståhlbergin esiäiti.
Johan Ludvig Runeberg (s. 5.2.1804 Pietarsaari, k. 6.5.1877 Porvoo – kuvassa Sakari Topeliuksen kanssa) oli suomenruotsalainen runoilija, kirjailija ja toimittaja, jonka tuotanto on hyvin isänmaallista. Hän on ollut arvostettu myös Ruotsissa ja hänen tuotantonsa vaikutti suuresti koko ruotsinkieliseen kirjallisuuteen. Runebergiä pidetään Suomen kansallisrunoilijana, johon asemaan hän nousi jo elinaikanaan.
Runebergin vanhemmat olivat merikapteeni Lorenz Ulrik Runeberg ja Anna Maria Malm. Johan Ludvig, kutsumanimeltään Janne, syntyi isän ollessa merillä. Isä näki Johanin ensi kerran pojan ollessa kolmevuotias! Johan oli esikoinen, ja hänellä oli kolme sisarta: Ulrika Carolina, Emilie ja Maria Mathilda, sekä veljet Viktor ja Nestor. 1
Georg August von Essen (s. 21.9.1759, kuvassa sukuvaakuna) seurasi esi-isiensä ansiokasta sotilasuraa aloittaen vapaaehtoisena Pohjanmaan rykmentissä vuonna 1768. Ollen sitten vänrikkinä Porin rykmentissä ja myöhemmin, vuonna 1782 uudelleen Pohjanmaan rykmentissä, jolloin hänet on perheineen kirjattu Laitasaaren Hakkarilan no 25 sotilaspuustellin asukkaiksi.
Vuonna 1789 von Essen oli laivaston komentajaluutnanttina Kajaanin jääkäripataljoonassa; kapteeni vuonna 1790, yliadjutantti kuninkaan laivastossa 1796, Pohjanmaan rykmentin kapteeni 1806, majuri ja everstiluutnantti 1809 jne. Osallistui Kustaa III:n sotaan 1788-90, Suomen sotaan 1808-09 ja oli sotaretkellä Norjaa vastaan 1813-14. Erosi vuonna 1817 everstiluutnanttina. Kuoli 29.3.1829 Nederkalixissa Koppargårdenissa, Ruotsissa.
Vänrikki Stoolin tarinoissa runossa Von Essen Runeberg kertoilee:
Von Essen, se vanhus sorja, tuli hehkuva rinnassaan, lumipäinen, kookas, norja ja toisessa säkeessä: miel´ ylväs ja luonne hellä, veri kiehuva kuumuuttaan. 2
Runeberg oli 4-vuotias Suomen sodan syttyessä ja 25-vuotias von Essenin kuollessa. Hän sai runoihinsa aineksia jo lapsena kuulemistaan kertomuksista Suomen sodan kokeneilta ja on ehkä itsekin näitä sankareita tavannut.
Hänen sisarensa Emilie Runeberg oli naimisissa Jacob Wegeliuksen kanssa, jonka 1. vaimo oli Gustaf Johan von Essenin ja Ewa Maria Wacklinin tytär Christina Charlotta von Essen (s. 1782).
Johan Ludvigin ja Emilien isoisä komissionimaanmittari Ludvig Anton Runeberg (s. 17.10.1725 Drottningholm) asui rippikirjan mukaan Laitasaaressa, ilmeisesti Kähkösen no 40 alueella. Hänelle ja 1763 vihitylle vaimolleen Ulrica Georgentytär Tengströmille syntyi 29.1.1769 poika Antonius Ludovius (Anton Ludvig), kummeina mm. Muhoksen lukkari Johan Aspegren vaimonsa Anna Anglenian kanssa. 16.10.1769 kuoli Muhoksella hänen toiseksi vanhin poikansa Johan Fredrik (s. 6.2.1766 Kalajoki), ehkä paikkakunnalla riehuneeseen isorokkoon ja heinäkuun 12. päivänä 1771 halvaukseen vanhin poika Lars Göran (s. 23.6.1764 Kalajoki). Runoilija J. L. Runebergin isä Lorenz Ulrik syntyi 16.1.1772 Alundassa, Ruotsissa – mutta, kuten voimme olettaa, sai alkunsa n. 9 kuukautta aiemmin Laitasaaressa! 3
Kähkösessä oli myös kirjoilla Muhoksen kirkkomaalari Emmanuel Granberg, hänet on kirjattu vapaaehtoiseksi sotilastarjokkaaksi (fri voluntairen). Sotilaana hän saattoi tehdä maalarin töitä, vaikkei ollut saanut maalarimestarin kirjaa. Granbergista lisää artikkelissa Muhoksen kirkko. 4
Sotasankari von Essenin vaimo oli Fredrica Christina Freidenfelt (s. 1758 Kokkola, k. 1795 Hakkarilassa). Isä everstiluutnantti Carl Gustav Freidenfelt, äiti Maria Christina Carlbom. Georg Augustin toinen vaimo oli Sotkamon kirkkoherran Johan Frosteruksen ja Susanna Florinin tytär Magdalena (s. 1762 Kajaanissa, k. 1849 Gammelgårdissa Nederkalixissa).
Muhoksen Laitasaaressa Georg August von Essen sai Fredrica Christina Freidenfeltin kanssa kolme poikaa ja toisen vaimonsa, Magdalena Frosteran kanssa Paltamossa kaksi poikaa ja kaksi tytärtä. Georg Augustin Sievissä 1764 syntynyt sisar Beata Maria Lovisa von Essen vihittiin 1788 Laitasaaressa Muhoksen kappalaisen Gabriel Ståhlbergin kanssa. Hän oli Suomen presidentin K. J. Ståhlbergin isänisän isä.
Tekstissä otteita myös Lappeenrannan sukututkijoiden pj Lea Rinteen kirjoituksesta ”Muhoksen aateliset”.
2 vastausta artikkeliin “Runeberg ja von Essen suvut Laitasaaressa”
Hyvää Runebergin päivää lukijoillemme!
Suomen ensimmäisen presidentin sukua on asunut myös täällä Laitasaaressa! Löydät kaikki artikkelit hakusanalla ”Ståhlberg”.