Sakarin historia alkaa 1790-luvulta


Sakari on erotettu Määttä no 20:sta eli Sieposta ehkä 1790-luvulla. Tilan erottamisen on tehnyt ilmeisesti esi-isäni Sakari Heikinpoika Määttä (s. 1728, k. 1797) – hän  jakoi tilan kahteen osaan, toisen itselleen ja toisen pojilleen. Toisesta osasta tuli siis Sieppo ja toisesta Sakari. Nimi Sakari antaisi jo hiukan osviittaa siitä, kuka tilan aikoinaan jakoi. Siepon nykyiset asukkaat, Ojalat, tiesivät kertoa, että Määttä jaettiin 1/2 Sieppoon ja Sakariin. Itse Sakari Määttä asui tilalla aina kuolemaansa saakka vuoteen 1797.

Vuonna 1802 toista jaettua tilaa eli Sakaria asuivat Mäkelät eli Rusaset; Antti Iisakinpoika (s. 28.4.1774 Paltamo) perheineen sekä isänsä Isak Antinpoika Rusanen (s. 1745 todennäköisesti Paltamossa). En ole selvittänyt mistä nimi Mäkelä heille tulee – vaikuttaisi kuitenkin, että he olisivat muuttaneet Paltamosta – tuolloin Isakin vaimona oli Elina Juhontytär Määttä, vihitty 25.3.1768 Paltamossa. Tilalla asui lisäksi vähän aikaa vielä entisen isännän Sakari Määtän poika Johannes Määttä perheineen, mutta he muuttivat tilalta Pielisjärvelle noin vuonna 1803.

Tilan historian kirjoittaminen ei ollut aivan helppoa, sillä välillä allekirjoittaneen piti soittaa naapuriin ja kysellä Ojalan Pentiltä neuvoa ja hänen muistamiaan asioita Sakarista. Pentti kertoi, että kun hän oli pieni, hän kävi paljon Sakarissa Yrjö ja Taimi Kettusen tyttären Kertun kanssa leikkimässä. Kun Taimi-äiti sairasti keuhkotautia Siepon lapset eivät saaneet siellä käydä.