Sotilaspuustelli myytävänä


Maanmittari Fredrik Sjöholm (s. 1837) tuli perheineen Muhokselle Leivonmäeltä vuonna 1869. He asuivat vuokralla eli arennilla Hakkarilan sotilaspuustellissa. Sjöholm oli varsin tarmokas mies, perusti mm. Muhoksen ensimmäisen meijerin.

Kuten allaolevassa lehtikirjoituksessa otsikolla ”Työnteolla maatilat paranevat” mainitaan, Hakkarilan tila oli varsin vauras, karjaakin huomattavan paljon. Tarvittiin siihen työväkeäkin – Sjöholmin aikana talossa oli ainakin kolme piikaa ja saman verran renkejä. Lehtikirjoituksen aikaan Sjöholm on ollut 55-vuotias.

Hakkarilan sotilasvirkatalosta Muhoksella noin 25 vuotta sitten entisen vuokramiehen aikana voitiin talon heinävaroilla elättää 4 lehmää ja 1 hevonen ja joku lammas. Nykyisen vuokramiehen kommissionimaanmittari F. Sjöholmin aikan sanotusta talosta voidaan pitää karjaa 30 lehmää, 5 hevosta ja lampaita. Sen voipi arvata että jolla lehmiä, sillä myös leipääkin. 1

Sitten maanmittarin vaimo Maria Gustava o.s. Snellman kuoli yllättäen sydänhalvaukseen 50-vuotiaana vuonna 1896 Savonlinnassa, kesken kylpylämatkan. Maanmittari jäi yksin kolmen alaikäisen lapsen kanssa. Hän erosi virastaan 26.10.1897, jäi eläkkeelle ja Hakkarila laitettiin myyntiin.

Maatila myytävänä. Sotilaspuustelli Muhoksella, 30 km Oulun kaupungista, lähellä Muhoksen kirkonkylää, myydään edullisilla ehdoilla. Arenti-ajasta on vielä jälellä 20 vuotta. Maa, jota on 1/8 (epäs.) mantt. suuruinen, tuottaa vuosittain lohenpyynnin ja meijerin kautta noin 2.500 markkaa. Se sijaitsee Oulujoen rannalla, jossa on vakinainen laivaliikenne kesäisin, ja on aivan lähellä aijoittua Oulu-Vaalan rautatietä.

Vuokraajan yksityisiä huoneita on puustellissa noin 8.000 markan arvosta ja muutkin huoneet samoin kuin koko tila ovat hyvässä kunnossa.

Tilalla voidaan elättää ainakin 50 lehmää ja 5 hevosta. Hyvä tukkihamina. Paitsi tilaa myydään samaan kauppaan noin 40 lehmää ja 3 hevosta, sekä niitto- ja haravakoneet y.m. työ- ja ajokalut. Ostaja saapi tilan heti ottaa haltuunsa.

Lähempia tietoja hinnasta y.m. saapi suullisesti tai kirjallisesti joko paikalla tai hovioik. ausk. J. Martikaiselta Oulusta. 2

Kauppoja ei heti syntynyt kuten perukirjoitukseen liittyvästä artikkelista voi lukea. Loppujen lopuksi tila meni valtiolle ja 72-vuotias ”eläkettä nauttiva vanhempi kommissionimaanmittari” pääsi muuttamaan perheineen Kemiin, jossa sitten 84-vuotiaana leskimiehenä kuoli.

  1. Louhi 31.5.1893
  2. Louhi 13.10.1899