Haapasalossa asuva Tauno Perälä lähetti meille tämän kirjoitelman, joka julkaistaan kahdessa osassa sivustolla. Klikkaa kuvaa isommaksi niin näet myös kuvatekstin. Huom! Kaikki kesällä julkaistut artikkelit on ajastettu jo kevättalvella.
1930-luvun laman hellittäessä Suojeluskuntatoiminta vilkastui voimakkaasti. Pitäjissä oli oma suojeluskunta ja lähes jokaisella kylällä oma alaosasto. Oulujokilaaksossa sk-toiminta oli laajimmillaan 1938-39 sekä välirauhan aikana 1940-41. Rauhansopimuksella vuonna 1944 sk-toiminta kiellettiin ja jäljellä oleva omaisuus takavarikoitiin.
Suojeluskunnilla oli erityisen aktiivinen urheilutoiminta, joka painottui nk. sotilaslajeihin talvi- ja kesäurheilussa. Kärnänkankaalle oli talkoiltu merkittävä toimintapaikka ampumaratoineen sekä huolto- ja majoitustiloineen. Sk-piirit järjestivät laajempien alueiden piirinmestaruuskilpailuja, joissa kuntien sk:t kilpailivat ankarastikin keskenään.
Lapsena kuulin lukemattomia tarinoita partio- ja ampumakilpailuista Kärnänkankaan kilpailupaikalla. Oulujokiset eivät pärjänneet muhoslaisille joukkuelajeissa, ammunnassa paremminkin. Syitä haettaessa todettiin että oulujokisilla oli 20-40 km matka kilpailupaikalle. Kaikilla ei ollut polkupyörää tai hevoskyytiä, autoista puhumattakaan. Todettiin että annetaan liikaa tasoitusta lähempää tuleville kilpailijoille.
Joku välkky esitti että mennään junalla, mutta sopiva juna ei pysähtynyt Sosolla. Siispä päätettiin että porukka on valmiina kun Kärnänmäkeä lähestyttiin ja ”tuntematon sotilas” veti hätäjarrun päälle jolloin kilpailijat olivat jo lämmittelyvauhdissa kilpailupaikalle.
Tämä onnistui pari-kolme kertaa, sen jäkeen oulujokisia ei päästetty junaan laisinkaan. Onneksi Iinatista löytyi tuttu veturimies ja hän lupasi hiljentää vauhdin Kärnänmäkeen niin hitaaksi että miehet pystyivät hyppäämään junasta.
Varsinkin kylienväliset partiokilpailut olivat kiihkeitä otteluita. Partiokilpailuun kuului maastotehtäviä ja lopuksi henkilökohtainen ryhmäammunta.
Sukulaiseni kertoi että kesällä -39 oteltiin piirinmestaruuksista. Kilpailu huipentui Muhoksen partion ollessa voitolla, oulujokiset toisena. Viimeiset miehet ampumassa, Muhos johti ja viimeinen laukausvuoro oulujokisilla. Jos osuu yhdeksikköön niin tasapeli Muhoksen kanssa. Setäni ampui viimeisellä laukauksella kymppiin ja oulujokiset voittivat. 1 2
– Tauno Perälä, Haapasalo