Väärä no 5 historia


Mitä vanhemmiksi talot käyvät, sitä haastavampia ovat selvitettävät historiikitkin. Väärän kantatalo on Huovinen, jonka Sari oli jo onneksi tutkinut aiemmin. Minulle jäi siis tehtäväksi selvittää asujaimisto 1690-1700 lähtien. Historiikin voivat jäsenet lukea tästä.

Tämän tilan kohdalla lausun erikoiskiitokset valokuvien lähettäjille – niitä saatiin sekä Väärästä että myös siitä lohkotuista torpista ja mäkituvista. Kuvia on skannattuna enemmänkin talteen, mutta vain tärkeimmät on ladattu sivustolle, jotta talokohtaisen levytilan käyttö pysyisi kohtuullisena.

Väärän tilaan liittyy tarina jonka Ritva Nygrén löysi Pohjois-Pohjanmaan tuomiokunnan renovoiduista tuomiokirjoista. Ritvan ilmiömäinen vanhojen käsialojen lukemistaito näkyy sivustollamme useassa paikassa ja tämän haluan nostaa vielä erityisesti esille. Suuri kiitos sinulle Ritva korvaamattomasta avusta Laitasaaren historian tutkimuksessa!

Talvikäräjät 18.-23.2.1711, s. 345 – katso alkuperäinen dokumentti tästä linkistä

Henrik Olsson Nykyri haluaa avioliittoon leski Anna Olofsdotterin kanssa, jos ei estettä, lesken mies Pehr Pehrsson Pelkonen kuollut, ja haluaa että tälle seudulle palanneita sotilaita kuullaan, ensiksikin varusmestari Pehr Larsson Väärää, joka todisti, että lesken mies taistelussa kenraali Leijonhufwudin (Adam Ludvig Lewenhaupt eli Leijonhufvud) armeijassa sekä yliluutnantti Meijerfäldtin (Carl Fredrik Meijerfelt) johtamana (conducte) 18 penikulmaa toisella puolella Mohilotzia (Mogiljov / Mahiljou) Ylä-Puolassa 1708 Mikkelinmessun päivänä (29.9.1708 Lesnajan taistelu) ammuttu ja kuollut kuten vänrikki Lindbohm samalla tavalla menehtynyt, oli tuntenut lesken miehen, ollut ystävä ja seisoneet toistensa kanssa samassa taistelussa linjassa, samoin sotilas Johan Matsson Keinänen tosin eri siivessä, varusmestari oli joutunut vangiksi, paennut Riikaan, jossa sotakollegion tutkimuksessä tämä lesken mies on kirjattu… Leski on vapaa menemään toiseen avioliittoon. 1 2 3 4

P.S. Samassa taistelussa kaatui Nils Gabrielinpoika Gisselkors, luutnantti Turun läänin kaksikasjalkaväkirykmentissä. Hän oli oli Muhoksen kappalaisen Isak Kristerinpoika Gisselkorsin isoserkku.


Yksi vastaus artikkeliin “Väärä no 5 historia”

  1. Kaukana ovat muhoslaisetkin joutuneet sotimaan… Varusmestari Pekka Laurinpoika Väärä onnistui kuitenkin palaamaan hengissä takaisin kotiin.

    P.S. Näköjään Pohjan Pirkaatin killan sivut eivät enää toimi, tai ovat siirtyneet muualle. Harmi.