Kesälomat on lähes vietetty ja koulutkin alkaneet. Tähän aikaan sopiikin laittaa artikkeleita entisaikojen koulunkäynnistä. Ylläolevassa kuvassa on vanha Huovilan koulu. Erilaisia pieniä uutisiakin löytyy vanhoista lehdistä. Vuonna 1890 uutisoitiin Laitasaaren koulusta, joka on rakennettu aikoinaan Ollilan kedolle:
— Muhokselta, 30.5.1890. On eräs keto Oulujoen törmällä Muhos-pitäjän Laitasaaren kylässä, jota nimitetään Ollilan kedoksi. Mainitulle kedolle keräysi ennen nuorta kansaa kesän aikana Pyhäilloin tanssileikkiin ja pallinlyöntiin. Nyt on siinä Laitasaaren kansakoulu. Kilwan on rientänyt tänäki kewännä wiidettäkymmentä lasta joka päiwä kouluun, tähän päiwään asti. Ja tänä päiwänä oli tutkinto. Tutkinnossa tunnosti lapset itsensä ihmeteltäwän hywästi, senlaisetkin, jotka eiwät ole kovin kahtena talwena koulussa olleet. Oikein mieltä liikuttawaa oli kuulla, kuinka lapset tiesi niin paljon kertoa raamatusta, luonnosta, historiasta, maantieteestä y.m. Wielä tyttöin käsityöt oli mitä hupasimmat katsella, sillä monen äidin tytär on walmistanut kauniin huiwin tahi jonkun muun kudotun kappaleen semmosen, jota kotona ei olisi oppinut. 1
Vuonna 1902 Laitasaaren kouluun sisäänkirjoitettuja oppilaita oli koulun alkamisesta lähtien ollut jo 267. Sinä vuonna myös opettajatar Maria Gustaava Tähtelä jäi eläkkeelle. Louhi-lehti uutisoi tästä asiasta:
– Wuositutkinto oli tämän k. 22 p. Muhoksen Laitasaaren kansakoululla. Koulu päätti 14: ta lukuwuotensa. Koulun läpikäyneinä tällä erää laskettiin koulusta 13 oppilasta. Koulun olemassa olon aikana on läpikäyneen päästötodistuksia koulusta saanut 91 oppilasta. Kouluun sisäänkirjoitettujen oppilasten luku tähän asti tekee 267. Kaiken aikaa on koulussa opettajana ollut M. G. Tähtelä. Nyt jätti opettajatar Tähtelä jäähyväiset oppilailleen. Täysin palvelleena heikontuneen terweytensä takia eroaa hän nyt saaden eläkkeen. Sydämmelliset kiitokset lausuwat lasten wanhemmat ahkeralle opettajattarelle. 2
Ja järjestettiinpä laitasaarelaisissa taloissakin erilaisia kursseja. Tällainen uutinen vuodelta 1893 Laukan talossa pidetystä ompelukurssista:
— Muhokselta, 22.11.1893. Käyttäkää tilaisuutta hywäksenne! Kun Suomen naisyhdistys on siinä luulossa että monelta kansamme tyttäristä puuttuu taitoa kunnollisesti neuloa ja leikata naisten ja lasten käyntiwaatteita ja miesten aluswaatteita, joka kyllä totta onkin, niin on mainittu naisyhdistys ottanut huolekseen koettaa korjata tuota naisten toimialalla löytywää kipeää epäkohtaa ja on siis ilmoittanut Syyskuussa ilmestyneessä Kansan Lehdessä aikomuksensa lähettää ompelunopettajia maakyliin kuukauden kestäwästä opetuskurssista antamaan opetusta ompelussa, mitanotossa ja leikkuussa, 10 markan maksua wastaan oppilaalta, mutta kun wähintään 10 oppilasta pitää olla ennenkun opettajatarta woidaan lähettää, niin siinä tarkoituksessa on Muhoksen kirkkoherran rouwa Snellmanin kehotuksesta lähetetty lista liikkeelle, johon mainittuun ompelukurssiin halulliset osanottajat saawat kirjottaa nimensä. Opettajatar on aiwottu pyytää Maaliskuun ajaksi, joka aika on ehkä sopiwin kulun y.m. suhteen. Koulu saadaan sijoitetuksi Muhoksella Laitasaaren kylään Laukan taloon. Ja siis saan kehottaa Laitasaaren kylän tyttöjä käyttamään tilaisuutta hywäkseen, sillä asia on oikea ja tarkotus rehellinen. Elämä waatii työtä ja taitoa. 3
2 vastausta artikkeliin “Vanhoja uutisia Laitasaaren kouluista”
Tietääkö kukaan mitä tarkoitetaan Kaiku-lehden artikkelissa Ollilan kedolla? Inkalan maillehan koulu rakennettiin. Tarkistin vielä alkuperäisestä lähteestä ja todellakin niin siinä lukee että koulu rakennettiin Ollilan kedolle.
Edit: soitin Keräsen Ellenille (joka on Pentin mainitseman Kaarlon sisar) – ei Ellenkään muistanut mitään Ollilaa. Nimeä ei mainita myöskään Laitasaari-Seuran tallentamassa rippikirjassa vuodelta 1900, ei myöskään vanhemmissa eikä uudemmissa. Melkoinen mysteeri…
Kyselin Keräsen Kaarlolta, ei muistanut, olisko
esim. jollakin Ollilalla ollut mökki siinä jne.
rippikirjoista vois tietoa löytyä.